această inițiativă a jurnalului național m-a lăsat cu gura căscată. într-un final, am reușit s-o închid.

mai întâi am crezut că e o parodie, după limbajul folosit de autoarea articolului.

Recrudescenţa infracţiunilor comise de ţigani în Italia şi nu numai, precum şi asocierea acestor fapte cu poporul român prezentat ca un popor de violatori, hoţi are efecte negative nu numai asupra ţării noastre ca imagine, ci şi asupra românilor de bună-credinţă care merg în străinătate să câştige un ban cinstit.”

am stat o clipă să înțeleg cum se pupă recrudescența cu banul cinstit și cu țara noastră, ca imagine vreau să zic. nereușind să le combin, am trecut mai departe, pregătit de un pamflet ca pe vremea lui Arghezi. dar vai, articolul e serios. și propune schimbarea apelativului ”rrom” în ”țigan”. mijlocul: o propunere de lege.

mai întâi, sunt departe de a fi convins că lumea ne confundă pe noi românii, prin Europa, cu țiganii violatori. lumea ne confundă cu rude europene mai sărace care caută o viață mai bună, uneori nu prin mijloace din cele mai ortodoxe. ceea ce, nu de puține ori, suntem.

pe urmă, ce problemă rezolvăm noi cu o propunere de lege care să reglementeze folosirea unor cuvinte? dar stai, să construim un experiment mental bazat pe niște condiții ideale. să presupunem că legea trece și că toți românii încep să o aplice conștiincios. ei bine, cum ne va curăța asta imaginea pe-afară? presupun că proiectul prevede ca italienii să învețe automat românește.

sau stai, proiectul vizează înlocuirea termenului ”rrom” cu ”țigan” la nivel internațional? o da! de-acum o să-i învățăm să vorbească nu doar pe românii care vor să câștige un ban cinstit, ci și pe europenii mai bogați care-l au de dat. pe el, pe ban.

un proiect bazat pe niște intuiții de bazar despre mentalul colectiv italian…

”Şi totul porneşte de la o nefericită confuzie de termeni: rom/români, termeni care în alte limbi, cum ar fi italiana – rom-rumeno, se aseamănă foarte mult, iar diferenţele dispar în mentalul colectiv, astfel că aceste cuvinte devin sinonime şi nimeni nu mai ştie dacă acela care a furat sau a violat este român sau rom.”

da, nimeni nu mai știe ce să creadă despre întunericul din mințele noastre colective, nici măcar bunul Dumnezeu.