e în Europa sau în Rusia?

de azi dimineață, autoritățile moldovene par să înceapă un soi de enclavizare a țării. punctul de trecere a frontierei de la Sculeni a fost închis – pe acolo nu se mai poate nici intra, nici ieși din Moldova spre România și invers. când o țară își închide granițele pentru că a avut loc o manifestație în Piața Marii Adunări Naționale, mai poate fi vorba de vreo urmă de regim democratic?

după ce la negocierile cu reprezentanții opoziției cade de acord că nu e vorba de o lovitură de stat și ia act de dorința opoziției de a calma spiritele, Voronin iese pe post și anunță că țara are de a face cu o lovitură de stat, că opoziția vrea să preia putearea prin violență. vă reamintesc că dacă apare Voronin la tv în Moldova, lumea în general se uită, pentru că altfel are parte de documentare cu veverițe.

aflăm din EVZ, printre altele, că forțele de ordine au încercat să disperseze manifestanții împroșcându-i cu căcat (am tradus eu ”cisterne cu dejecții”…) în rest, the usual: blocaj informațional (le-au tăiat netul și semnalul la mobil), blocaj al frontierelor (pentru că se tem că ar putea veni noi grupuri de manifestanți, cum ar fi studenți moldoveni din România).

Voronin acuză public protestatarii că au fost bine plătiți și organizați, rușii arată și ei către serviciile secrete occidentale. mie din imaginile de mai sus mi se pare că numai organizați nu sunt oamenii ăștia. s-au strâns, au dat cu niște pietre, au spart un geam… fiecăruia îi vine câte o idee și mai face un mic act de ”eroism”. dacă nu se găsește cineva să le dea o direcție, în câteva ore se împrăștie.

incredibil tipul de discurs prestat de Voronin:

El i-a acuzat pe liderii opoziţiei şi de „incapacitate de a pierde într-o competiţie democratică cinstită, atitudinea de ignorare faţă de statul de drept, faţă de voinţa exprimată liber poporului, faţă de standardele şi valorile europene„, apreciind că aceştia „au ales crima gravă îndreptată împotriva Moldovei„.

autorităţile nu vor permite nimănui să încalce drepturile omului, să ignore legislaţia sau „să satisfacă poftele nesăbuite ale forţelor oculte, extremiste, care doresc să compromită şi s-o implice în jocurile lor murdare”, Voronin a declarat că „aceste instrumente de instigare nu pot fi acceptate, autorităţile legale ale ţării vor sta de strajă în faţa puciştilor, vor apăra legea democratică pe care a făcut-o poporul la 5 aprilie 2009″.

că tot veni vorba de lovitură de stat, cine o comite? ”o mână de fasciști beți de furie”. ale naibii servicii secrete occidentale, tare proaste mai sunt. n-au reușit să strângă decât o mână de oameni, vreo 15 studenți spălați pe creier și 7 babe chioare, bete de furie.

astăzi la 10 au început din nou protestele. jocul devine acum de uzură. dacă astăzi nu se întâmplă nimic și autoritățile nu cedează la negocierile cu opoziția pentru reorganizarea alegerilor, în două-trei zile o să auzim de resemnare în Moldova. pisica e la comunitatea internațională, care poate să declare că alegerile au fost democratice sau că au fost fraudate. dar nu nu cred că au fost, asta e temerea mea. adică nu la urne, au fost fraudate încă din campanie, prin controlarea mijloacelor de informare.

New York Times, cel puțin, își face datoria. un articol elegant și illuminating despre întreaga situație, plasată în cadrul istoric general al conflictului dintre generații – aici.

Reclame