mi-am propus ca până după Paști să-i mai las în pace pe toți politicienii și scandalagii și arestații, care pigmentează peisajul autohton. mă interesează numai trei subiecte în aceste zile.

detinutii sunt batuti cu sticle cu apa si bate

detinutii sunt batuti cu sticle cu apa si bate

1. situația din Republica Moldova, unde protestatarii anti-comuniști continuă să o încaseze. Vlad Petreanu scrie pe blogul lui despre reacția în Parlament a președintelui României și despre declarațiile consilierului pentru drepturile omului din Rp. Moldova, Edwin Berry. Băsescu a zis cam așa (fur și eu de la Vlad):

”Atragem atenţia că utilizarea armelor asupra populaţiei civile, în rândul căreia se regăsesc şi cetăţeni români, constituie o crimă. În situaţia înregistrării unei asemenea circumstanţe de victime omeneşti, autorităţile române vor întreprinde toate măsurile de aducere în faţa justiţiei penale internaţionale a tuturor persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni“.

ce nu știm exact este care sunt, concret, acele măsuri. și mă mai întreb ceva. dacă Edwin Berry a declarat că deținuți au fost bătuți de polițiști cu sticle cu apă și bâte, România și comunitatea internațională vor aștepta să apară ”victime omenești” (înțeleg că la morți se gândește președintele, pentru că ăștia care au încasat-o de la Poliție sigur sunt victimele unor abuzuri și ale încălcării unor drepturi elementare) – zic: vor aștepta să apară victime omenești pentru a acționa?

2. protestul pentru recuperarea sănătății decizionale a Ministerului Educației și Cercetării. MEC vrea să scoată logica din programa de liceu și să o înlocuiască cu vreo disciplină cu nume mai european. măsurile din ultima vreme ale ministrului Andronescu au condus la inițierea unei moțiuni simple de către PNL și la reacții acide din partea… tuturor.

de ce zic că e o prostie scoaterea logicii din programă? pentru că echivalez orele de logică cu oportunități pentru elevi de a-și dezvolta gândirea critică, de a se obișnui să ia decizii și să critice deciziile luate de alții pe bază de argumente solide. e foarte adevărat că la orele de logică nu se întâmplă întotdeauna asta.

sunt primul care să strige că manualele de logică nu sunt ok: au multă teorie inutilă preluată nici mai mult nici mai puțin decât de la autori medievali și prea puține exemple concrete de argumente din viața reală. la manuale și la profesori se mai poate umbla – asta ar trebui să facă Ministerul.

mințile elevilor sunt ca un pacient care are nevoie de un medicament: logica. medicamentul e destul de delicat de administrat, cere ceva pregătire din partea doctorilor – care sunt profesorii. dacă doctorii și aparatura (manualul și alte suporturi de învățare, inexistente la noi) nu dau randamentul ideal, renunți cu totul la medicament și omori pacientul?

logica1

am creat o cauză pe facebook pentru păstrarea orelor de logică în programa de liceu aici. avem până în acest moment 58 de membri. dacă îți pasă de cum vor gândi viitorii cetățeni cu drept de vot ai acestei țări, alătură-te și tu cauzei de pe facebook și spune că avem nevoie de logică!

3. în al treilea rând, mă interesează Sfintele Paști, cu liniștea sărbătorii și semnificațiile ei. numai că asta merită un articol separat.

până atunci, mă mulțumesc să constat că merită să numesc toate preocupările mele din aceste zile ”sfinte”. adică și Moldova și logica. prima pentru că suferința este sfântă, a doua pentru că libertatea de gândire este sfântă. în această atmosferă de sfințenie, vă doresc să gândiți cu capul vostru și să duceți o viață fericită!