vreau să vă supun atenției următorul silogism:

un minister al educației dintr-o țară are rolul să se ocupe de educația cetățenilor acelei țări

Ministerul Educației din România nu dă doi bani pe educația românilor

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ministerul Educației din România nu este un minister al educației

pentru că numele ”Ministerul Educației”  numește în România altceva decât înțelegem în mod obișnuit prin aceste cuvinte, rezultă că Ministerul Educației nu este ceea ce spune numele său că este. adică nu există niciun minister al educației în țara asta.

analogie. dacă spun: ”eu sunt autoritatea națională pentru culesul arahidelor din România” – și sunt singurul care are pretenția asta, dar mă ocup de fapt cu plantarea de păpădii, nu se poate afirma pe drept cuvânt că există în România o autoritate națională pentru culesul arahidelor.

silogismul meu este ireproșabil din punct de vedere formal (deși mi-ar lua ceva timp să fac o demonstrație logică a acestei afirmații). dacă domnii și doamnele care fac parte din acea chestie care își spune MEC ar putea contesta cumva adevărul concluziei, ar putea-o face negând a doua premisă – susținând că pe ei nu îi doare în cot de educația românilor, ci dimpotrivă, fac tot posibilul pentru a le da cea mai de soi educație de pe planeta asta.

numai că eu am argumente solide pentru a doua premisă. pe scurt, ele sunt organizate cam așa (o prezentare mai pe larg și mult mai la obiect citiți aici).

dacă vrei să-ți educi cetățenii, trebuie să le pui la dispoziții două chestii: mijloace de informare neîngrădite și instrumente prin care să interpreteze informația cu mintea lor. mai pe scurt: nu cred că vrei să-ți educi cetățenii dacă nu le creezi cele mai bune condiții pentru a gândi și a lua decizii în mod LIBER. cum faci asta? încurajezi GÂNDIREA CRITICĂ, îi înveți de mici cum stă treaba cu argumentele și care e deosebirea dintre cei care pot să își întemeieze opiniile, afirmațiile sau îndemnurile și cei care vor și (dacă îi lași) pot să te păcălească.

și mai pe scurt: dacă vrei să-ți educi cetățenii, nu scoți LOGICA (sub orice denumire ai cosmetiza-o) din programa de liceu. dacă o scoți – nu exiști!

Anunțuri