Gardianul susține că Elena Udrea face o boacănă, în calitatea ei de ministru al Turismului. anume, că distruge plaja de la Sulina. când am citit titlul, am sărit în sus, pentru că am fost în Deltă, am fost la Sulina, mi-a plăcut. deci am luat-o destul de personal.

”Consiliul Judetean Tulcea a aprobat studiul si proiectul privind “amenajarea” plajei din Sulina, investitia, în valoare de peste 15 milioane de lei, urmând sa fie derulata pe o perioada de doi ani. Pe singura plaja salbatica din Europa, edilii judeteni permit repetarea scenariului Vama Veche, distrusa de hoteluri si discoteci de manele.”

felul în care ziarul Gardianul prezintă însă această știre (că plaja de la Sulina urmează să fie amenajată) este cam tendențios. proiectul este asociat imediat cu Vama Veche, care a fost distrusă de hoteluri și discoteci de manele. în primul rând, manelele nu au ce căuta în discuția asta, pentru că este greu de dovedit influența lor negativă asupra mediului. în al doilea rând, de unde știți că se va întâmpla la fel ca în Vamă?

sulina

hai să zicem că nu e așa de greu să-ți spui, în țara noastră mândră: ”ei, de unde știu? nu merg toate pe dos în România? dacă s-a făcut odată rău în vreun fel, musai să se repete același tipar!” înțeleg deci că atitudinea autorului articolului din Gardianul este că mai bine ar lăsa plaja așa, sălbatică și și-ar vedea doamna ministru de treabă, prin alte părți.

asta, ca atitudine de principiu, nu mi se pare ok. tocmai pentru că am fost la Sulina, știu că orașul are un potențial turistic extraordinar. e un oraș între ape – sunt familii ai căror membri locuiesc pe maluri diferite ale Dunării și trec cu barca să se viziteze. la jumătate de oră de mers, cu o barcă cu motor bună, spre far, ai în stânga Dunărea și în dreapta Marea, despărțite de un șir de bolovani. orașul în sine e frumos, are o seninătate și o pace umbrite numai de tristețea că a sărăcit. pentru că este un oraș sărac.

sulina

ar putea fi o perlă turistică, Sulina, dacă ar fi exploatat cu cap. știm că problemele majore ale Deltei sunt poluarea (gunoiul), dezechilibrul ecosistemic și sărăcia localnicilor (la care s-a ajuns tocmai datorită dispariției peștelui). soluția pentru o parte însemnată a acestor probleme ar fi un turism bine gândit. din turism ar veni bani pentru investiții, iar autoritățile ar putea curăța Delta de gunoaie. de pe urma turismului ar putea prospera localnicii, care altă dată vindeau sute de kilograme de pește și de icre într-un sezon. în sfârșit, un turism prosper ar reduce tentația braconajului, pentru că ar constitui o sursă de venit alternativă la peștele și așa puțin.

prin urmare, turism în Deltă = OK. numai să nu se facă haotic. compromisul între ecologie și prosperitate nu este ușor de găsit, dar soluția nu este să ne abținem de la orice tentativă de a mișca lucrurile. nu știu dacă ministrul Udrea va distruge sau nu plaja de la Sulina, dar știu că Sulina are un potențial turistic fabulos. chiar orașul în sine, fără plajă. ar putea deveni locul la modă, în care să fugi vara din Bucureștiul sufocant. deci are nevoie de hoteluri, de pensiuni, de facilități. poate și de o plajă amenajată.

sulina

de ce NU are nevoie Delta, în mod clar, este de oameni needucați care s-o umple din nou de gunoaie. ar trebui inventate niște pașapoarte turistice în care să se consemneze amenzile primite pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise. și să se interzică intrarea celor cu pașapoarte ”murdare” în anumite locuri din țară. iar amenzile respective ar trebui să se și dea! ar trebui…

fotografii de Bogdan Tăut

Anunțuri