fragment:

”…noi, urșii, suntem mai morocănoși.

veniți și ne povestiți cum ați fost voi la shopping și prin ce magazine, că ați văzut un pardesiu, un pantalon, un pantof, o brățară, un sutien (doar aici tresărim pasager, fără voie), că ați băut un suc sau ați mâncat o înghețată, că în timp ce cheltuiați banii v-a venit o idee în legătură cu: unde facem revelionul? etc. etc.

și noi tăcem și participăm onomatopeic.

în discuții de masă festivă urmărim pierduți cum face bule berea în pahar, pentru că nu ne interesează discuțiile politice amatoristice, dar acerbe, nu ne interesează să facem small talk, nu ne pierdem energia (s-ar zice că și-așa nu prea multă) în conversații inițiate doar pentru că tăcerea – ați învățat cu toții ca regulă socială –  e stânjenitoare, nu povestim despre ce mai face mama / tata / bunica / nepoțica în multe cuvinte, nu facem schimb de știri sportive pe care le-am citit toți și acum doar le recapitulăm.

NU punem botul la mondenități. nu plângem că și-a rupt Andreea (una din ele, e plin de Andree) piciorul; ah! a născut? să fie sănătoasă… nu știm sau ne-am dori prea tare să uităm cine sunt Iri și Moni și EBA și Gigi. dacă și-a luat vreun mahăr Ferrrrarrrri, nu murim de invidie și nu ne interesează cât a costat. nu ne înghesuim să facem poze cu telefonul la vedete.

dacă ne zici un banc bun, râdem, spunem și noi unul. dar nu ne forța să râdem, politicos, la glumele tale forțate sau la clișee. avem viziunea de ansamblu într-o problemă, nu ne mai povesti de 10 ori detaliile. ne-ai sunat să ne spui că la 7 ne întâlnim la Romană? bine, ne vedem acolo, nu ne mai ține 10 minute la telefon pentru nimicuri.

nu facem pe ocupații. de altfel, recunoaștem sincer că suntem printre cei leneși, printre cei comozi. avem în schimb un filtru al atenției care selectează 80% din ce auzim și marchează ca zgomot de fond. reținem 20% – ce ni se pare important.

vrem puțină liniște. vrem să ne mișcăm încet, măcar din când în când. și să fie frumos, să fie bine, mă-nțelegi?…”

Ursul Bun

Reclame