toată lumea va vorbi zilele acestea despre imaginile în care președintele Traian Băsescu apare plesnind un copil peste moacă, în timpul unui miting electoral din 2004 (se pare). acestea sunt timpuri de surescitare, de vocalize din partea ambelor tabere, de murdării.

să scoți astfel de imagini în acest moment e greu să nu treacă drept joc politic. asta pe de o parte. pe de altă parte, oamenii lucizi așteaptă o confirmare a unor specialiști că imaginile nu sunt trucate. (aviz băieților de la Gardianul – Gardianul fiind ziarul care le-a publicat online, imaginile; ca jurnaliști, am impresia că aveau datoria să verifice autenticitatea lor înainte de a le posta, astfel încât să poată susține că sunt netrucate; dar se pare că nici ei nu pot susține asta în acest moment).

după reacția lui Băsescu la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Realitatea TV, înclin să cred că imaginile nu sunt trucate, că a fost o scăpare într-un moment în care era nervos și acel copil l-a iritat și mai rău. bineînțeles, gestul lovirii copilului este cu totul condamnabil. am două comentarii de făcut în legătură cu gestul, dacă el este real.

1. gestul plesnirii / îmbrâncirii / împingerii / chiar lovirii unei persoane este un gest pe care sunt înclinate să-l comită majoritatea persoanleor puse într-o situație similară (presupunând că respectivul copil devenise agasant) și marea majoritate a bărbaților. eu însumi mă văd în situația de a-l fi comis. cu tristețe recunosc că sunt o fire impulsivă și nu exclud să-mi scape un dos de palmă sub condiții de stres. nu e scuză, e o latură tristă a personalității mele, pe care încerc constant să o corectez. desigur, gestul este amplificat de 100 de ori de poziția personajului principal. repet, dacă e real, Băsescu nu are nici o scuză că l-a comis, e blamabil și apare într-o postură odioasă în ochii publicului.

2. dacă se dovedește că imaginile nu sunt trucate, am în continuare de luat o decizie de vot. Geoană sau Băsescu? să presupunem că sunt dintre cei indeciși. cât îmi afectează gestul lui Băsescu percepția mea despre cât de bun președinte este sau va fi, în eventualitatea că va fi reales? cât îl ridică gestul lui Băsescu în ochii mei pe Geoană? după mintea mea, imaginile care au apărut acum nu ar trebui să facă să tremure ștampila unui votant pro-băsescu din calcul politic. crud, dar cred că adevărat. miza sunt indecișii.

a, da, 3.indiferent dacă e adevărat sau nu că a lovit, campania clar e super-jegoasă, nu murdară.

update: Băsescu a ieșit (într-adevăr ciudat de târziu) la o declarație de presă și a afirmat că nu a lovit în viața lui un copil. (fie vorba între noi, cu cât mă uit mai mult la imagini cu atât mi se pare mai clar că e o făcătură – dar nu sunt specialist, așa că aștept 🙂 ).

dacă se dovedește în zilele următoare că imaginile sunt trucate, cei care le-au difuzat îi vor fi creat un avantaj președintelui în funcție prin tot acest circ. cât de departe să mergem cu teoriile conspiraționiste? dacă Băsescu și-a înscenat singur toată ”murdăria”? nu e el maestrul loviturilor de teatru?

ah, ce țară! cum să te plictisești?

Anunțuri