toată lumea, ”analiști” și postaci, cetățeni, oameni de la sate și orașe, va avea în următoarele ore o singură întrebare pe buze. cine a câștigat confruntarea? deja Antena 3 arăta un scor de 80% contra 20% în favoarea lui Geoană. hai să fim serioși! pe B1 e fix invers :D. (update: în momentul în care scriu, pe realitatea.net Băsescu are de vreo 3 ori mai multe voturi decât Geoană că ar fi câștigat disputa).

am văzut un Băsescu cu alt tonus decât în primul tur, actor excelent în anumite momente, hârșit de răceală și tușind cam de neam prost în microfon. dar un Băsescu pregătit pe subiectele convenite, un om care se vede că e bine informat și are răspunsuri. nu ne rămâne decât să-l întrebăm, ca Geoană (care pe asta a pedalat toată seara, și pe încă 2 chestii, vezi mai jos): de ce n-ai făcut mai multe în ultimii 5 ani, că uite – știi care sunt problemele. în rest, a fost un Băsescu care a avut inițiativa în majoritatea momentelor. și-a dominat adversarul la capitolul: replici directe. și a venit pregătit cu un glonț de argint: ce ai căutat, domnule Geoană, la Sorin Ovidiu Vântu ieri noapte? boing! ce nu mi-a plăcut la Băsescu: deși a fost clar că știe problemele, a arătat doar că e un președinte informat – că citește rapoarte, nu a avut răspuns la întrebarea: de ce nu ai făcut mai mult să se rezolve problemele respective?

am văzut și un Geoană cu un alt tonus decât cel din campania pentru Primăria Capitalei, când Băsescu a câștigat. un Geoană mai puțin inhibat, dar la fel de lipsit de talent în clinciuri. a fost prins în offside în câteva rânduri pe subiecte concrete: legi și hotărâri de guvern cu care nu era la curent. pe lângă gafa monumentală de a-l vizita pe Vântu, am mai observat un aer de superioritate și de siguranță de sine care s-ar putea să-l coste Duminică. Geoană a tot spus că el va ajunge la Cotroceni, că până de Crăciun avem guvern, că mandatul meu, că guvernul Johannis etc. a vorbit de multe ori din postura omului care se vede cu sacii în căruță. a câștigat prin tonul mai moderat și prin atacurile îndreptate spre o țintă mai concretă decât miturile lui Băsescu cu moguli: ați avut 5 ani, puteați să faceți mai mult. a pierdut prin stângăcii, prin discurs în limbaj de lemn despre cum vrea el ca în România să fie bine, prin documentarea mai slabă decât a lui Băsescu.

au fost câteva momente cheie:

1. faza cu vizita la Sorin Ovidiu Vântu, gafă impardonabilă din partea lui Geoană (atac sub centură din partea lui Băsescu, dar cine nu ar fi dat lovitura? după cum, să admitem, cine nu ar fi dat filmul de la Ploiești, dacă ar fi avut interes să influențeze voturile…?)

2. faza cu cadourile. Băsescu inspirat – coș de Crăciun și flori pentru doamne. Geoană super neinspirat: voi mânca ce e aici la Cotroceni + cadou carte despre bunele maniere pentru Băsescu (după părerea mea, glumă de liceu industrial).

3. faza ”surpriză” anunțată cu tam-tam înainte de dezbatere – Turcescu i-a pus să jure cu mâna pe Biblie – pe Geoană, că nu a promis favoruri ”mogulilor” după alegeri; pe Băsescu – că nu a lovit copilul la Ploiești. toată chestia cu juratul pe Biblie mi s-a părut de un gust îndoielnic și de un nivel bananier pentru presa care se plângea că avem o campanie murdară și nu axată pe teme economice și politice.

Robert Turcescu a fost ok ca moderatr. pe alocuri se putea mai ferm, Băsescu mai ales, dar și Geoană, a fost cam indisciplinat.

all in all, părerea mea este că Băsescu a fost mai prezent și mai abil, a lăsat impresia că a fost foarte bine pregătit. Geoană, relaxat prematur, cam stângaci și nedocumentat. deci îl declar câștigător pe Băsescu, ca impresie artistică. ceea ce nu înseamnă că din acest motiv ar trebui votat. concluzie despre nivelul intelectual și de conținut al dezbaterii: îngrijorător de scăzut.

închei cu un îndemn electoral: mergeți la vot și votați cu cine vă taie capul!

Anunțuri