m-am săturat de atâta campanie și de atâta politică la firul ierbii (că din păcate ăsta e nivelul). câteva concluzii și-am terminat, ne întoarcem la lucruri mai frumoase, care merită mai mult atenția noastră!

concluzia nr. 1: a câștigat Băsescu (estimările BEC după numărarea voturilor din 95,4% din secțiile de votare), în niște circumstanțe cel puțin ciudate. anume acelea din video-ul de mai sus, în care Geoană a țopăit ca un copil de bucurie și Crin l-a numit cu o înclinăciune ”președintele românilor”. acelea în care aproape toate sondajele l-au dat învingător pe Geoană, la o diferență mult prea mică însă, pentru a justifica astfel de manifestări. acelea în care Băsescu a furat startul și a asigurat că a câștigat cu 3 minute înainte de ora 21. a fost o seară tensionată și absurdă în același timp, cu răsturnări de situație și analize prelungite în noapte, cum îi place românului.

concluzia nr. 2: au pierdut deopotrivă Geoană, Antonescu cu PNL cu tot, UDMR, Vadim, Becali și ceilalți susținători declarați ai candidatului PSD. au pierdut și românii care au votat împotriva lui Băsescu. românii care au crezut că Traian Băsescu e o pacoste care trebuie înlăturată și au procedat în consecință au pierdut însă mai puțin decât oamenii politici. Geoană, Antonescu și tot restul au jucat totul pe o carte – au demonizat PDL-ul și pe Băsescu, au spus că nu concep alianțe decât între ei, și-au izolat politic adversarii. într-un fel, e bine că și-au furat-o, pentru că astfel de acțiuni, cum e marginalizarea unui partid de mărimea PDL-ului nu sunt gesturi mature politic.

a, mai există un mare perdant, cel despre care mă bucur efectiv, deschis, cu toată inima, că a pierdut: presa partizană, Antena 3 în speță – televiziune cu aere de jurnalism profesionist care i-a ținut trena candidatului PSD. nu prea cred în acuzațiile lui Băsescu la adresa Realității TV. au avut mici derapaje și mi-au dat pe alocuri senzația că îl favorizează pe Geoană, dar mi s-au părut oricum cei mai profesioniști pe durata campaniei. all in all…

concluzia nr. 3: e foarte greu de spus cine a mai câștigat, alături de Băsescu. au câștigat cei care l-au votat? au câștigat alte grupuri de influență ascunse? această ”victorie” ar trebui să însemne ceva în plan politic, și rapid. de mâine, sau imediat ce BEC validează alegerile (mă aștept la un episod la tribunal, cu contestații etc.). această victorie ar trebui să însemne desemnarea lui Johannis ca premier și intrarea cu pieptul larg în lupta cu criza. 2010 nu va fi un an de vacanță. de la un președinte care își păstrează mandatul nu aștept să declare ”un fleac, i-am ciuruit!” astea sunt glumițe de liceu după un meci de baschet.

(update) Johannis nu vrea să fie premier cu Băsescu președinte.

cred că situația nu se va mai răsturna la loc, în favoarea lui Geoană. eu oricum nu mai scriu despre tot circul ăsta politic niște săptămâni de-acum încolo. așa că să faceți bine să nu vă mai răzgândiți cu numărătoarea, că nu mai bag alt articol!

Reclame