intelectualul de Crăciun devine foarte profund. profunzimea lui se manifestă printr-o reacție de respingere categorică a superficialității altora. intelectualul, de Crăciun (și de Paști) mai mult ca oricând, nu suportă frivolitățile – goana după cadouri, moșcrăciunii multiplicați fără număr, cărucioarele pline până la buză de cozonaci, cărnuri și alte tipuri de crăpelniță, colindele lui Hrușcă (cel care i-a îmblânzit pumnii lui Chuck Norris cu ler – sau cam așa ceva, după cum spunea Poqe) etc. etc.

de ce nu suportă intelectualul toate aceste manifestări vulgare? pentru că ele sunt semne ale unor trăiri joase, grobiene, neemancipate. intelectualul nu suportă balcanismul, manelismul, consumerismul, grobianismul, crăciunismul. în schimb, el se dedulcește de manierism, modernism, exhibiționism și figurism. sentimentele sale sunt prea nobile, în această perioadă, pentru a putea fi corupte prin atingere de vulgarități indecente precum grătarul din spatele blocului, crăciunițele semi-dezbrăcate și colindele pe re-play.

ca să concluzionăm – intelectualul caută semnificații adânci, sobrietate, decență, rigoare cu sinele. când se apropie Nașterea Domnului (că de fapt asta serbează Crăciunul), el încetează de a mai înjura, de a-și mai iubi neplatonic nevasta, de a mai bea un whiskian cu gheață seara, trece pe post aspru, își sondează adânc ființa sa unică și irepetabilă și depune un efort constant de a deveni mai bun, mai desprins de cele  materiale, mai pătruns de valori și de spiritul autentic al sărbătorii.

păi, domnule intelectuală, și dumneavoastră doamnă intelectuală, spiritul autentic al Sărbătorii presupune să vă uitați atâta în ograda altora și să disecați / analizați / criticați savant tot felul de -isme? nu mai bine ne uităm fiecare în ciorba noastră și ne simțim bine în casa noastră, cu ai noștri – frați, surori, părinți, fii și fiice?! dezbatem atât CE SE VEDE din ce fac alții încât uităm să ne bucurăm chiar noi de sărbătoare, preocupați să se vadă cu cât stil și decență și superioritate petrecem noi.

hai, fiți oameni serioși… zâmbiți, vă rog!

Reclame