nu vă repeziți, nu e vorba de un guilty pleasure.

ne punem tot felul de întrebări din astea profunde într-un mod nepotrivit. ”ce este viața?”, ”ce este dragostea?”, ”ce este filosofia?”, ”ce este prietenia?”… de parcă ne-am întreba ”ce este găina?”

întrebări de tipul ”ce este?” nu-și prea găsesc răspuns satisfăcător decât dacă obiectul despre care se întreabă este destul de simplu de examinat și înțeles. nu sunt un specialist, dar nu cred că înțelegerea găinii mi-ar lua mai mult de câteva zile, dacă mi-aș bate capul.

la întrebări de tipul ”ce este?” se răspunde înșirând niște caracteristici definitorii ale obiectului despre care se întreabă, pe cât posibil acelea pe care alte obiecte, mai mult sau mai puțin asemănătoare, nu le au. astfel se individualizează obiectul în așa fel încât să poată fi delimitat de altele. ca să fie clar, să nu ne încurcăm.

dragostea, din nefericire, chiar și ca obiect de examinat cu lupa definiției, nu este un obiect la fel de simplu ca găina. are dezavantajul de a nu fi un obiect fizic – căci despre obiectele fizice avem impresia că știm mai bine și mai complet decât despre alte obiecte ce și cum sunt, dat fiind că le plimbăm de colo până colo toată ziua.

cum să începi o definiție a dragostei – ”dragostea este acel sentiment careeee…”, sau ”dragostea este acea relație între persoane careeee…..” sau ”dragostea este atunci cââââând…”? eu cred că dragostea se descrie cel mai bine ca natură a relației dintre persoane (două sau mai multe). o relație între persoane este una de dragoste atunci când…

atunci când ce? atunci când fie acțiunile, fie gândurile, sentimentele, impulsurile lor una față de cealaltă (sau celelalte) sunt în niște feluri anume. care sunt felurile astea?

ei, acum și voi, doar nu vă așteptați ca în acest articol să vă și spun, concret, ce este dragostea!

Reclame