vineri a început să circule pe twitter anunțul că Mile Cărpenișan are nevoie de sânge. am dat și eu mai departe, am scris pe blog, am spus la alții.

auzisem despre Mile de la mai mulți oameni care îl ridicau în slăvi. mai întâi de la Groparu, apoi de la Andrei Crivăț. poate că și de la Adi Hădean. oricum, știam că toți se cunosc și că-l iubesc pe sârb. după ce mi-a povestit Groparele de el, am început să-i verific din când în când blogul. blogul unui om care renunțase la jurnalism și încerca să pornească o afacere de turism.

scria cu poftă, cu nerv. ghiceam în spatele rândurilor lui o mare nerăbdare. Mile nu a mai avut răbdare să-i dau eu sânge. luni, am ajuns cu câteva minute mai târziu la centrul pentru donatori. între timp, Mile murise, răpus de o infecție generalizată. Dumnezeu să-l ierte!

oricum, ne pusesem în gând să donăm (și eu și Ștefa ne putem permite să fim generoși și să dăm sânge pentru oricine, cu orice grupă). așa că astăzi ne-am hotărât să nu fim comozi, ci să mergem să facem pustiul ăsta de bine pentru cineva, chiar dacă nu mai poate fi Mile acela.

așa că astăzi ne-am prezentat pe strada C. Carataș, la CTSM București, despre care am aflat de aici. și am donat. a fost prima dată, pentru amândoi. durează cam o oră toată procedura, pentru că trebuie să completezi un formular și să ți se facă un consult, așa ca pentru începători. locul e dezolant, dar personalul a fost foarte simpatic și atent.

un bărbat poate dona cam de 5 ori pe an, iar o femeie de 4. se recoltează cel puțin 400ml de sânge – asta durează maxim 8-10 minute. la noi a mers mai repede. corpul omenesc are tot timpul un surplus de sânge, cam cantitatea recoltată. surplusul se reface în 24 de ore. te simți puțin slăbit după ce donezi. e bine să mănânci ceva consistent dimineață și să ajungi cât mai devreme. nu e bine să fumezi în dimineața respectivă sau să vii după o noapte zbuciumată (citiți mai multe pe site…)

eu zic că merită să donezi, din când în când. asistentele spuneau că mulți oameni vin să doneze pentru rude bolnave sau prieteni, pentru reducerile la RATB, pentru ziua liberă de la serviciu sau tichetele de masă. puțini vin să doneze doar pentru a face un gest nobil. se pare că noi doi am fost azi doi dintr-o mie.

hai să fim mai mulți!

Reclame