am venit pentru 4 zile la Nisipurile de Aur, ca pensionarii, sa dormim si sa nu ne gandim la nimic. partea cu dormitul iese bine pana acum, dar gandurile tot fug in toate partile, ca asa suntem noi: ganditori.

experienta bulgara a inceput prost. e drept ca din cauza unor romani sadea. am plecat cu 50 de minute intarziere cu autocarul din Gara de Nord. fara explicatii, fara scuze. Leon Trans. de evitat. in vama la bulgari am mai stat vreo 30 de minute din vina aceleiasi companii, care isi trimite clientii la drum intr-un autocar cu parbrizul spart. da’ spart rau. normal ca vamesilor nu le-a placut treaba asta. noi a trebuit sa asteptam sa se negocieze spaga.

statiunea e ok. curat, fara cocalari, cu oameni care se straduie sa-ti faca sederea placuta. iti dau flyere sa te duci in cluburile lor si sa bei un coktail gratis. te asteapta cu meniul deschis in pragul tersaelor si al restaurantelor, se ofera sa-ti explice ce au mai bun. lumea nu prea se inghesuie – probabil terasele si restaurantele sufera din cauza ofertelor all inclusive sau cu demipensiune ale hotelurilor. sunt multi romani, nemti, rusi, danezi etc. adolescenti nordici stau seara in jurul barurilor in aer liber si beau after-shock, facand mare caz de intreg ritualul. la majoritatea teraselor, seara e program live. unele tipe canta chiar bine – Hotel California sau piese de Eric Clapton, nu orice :).

plaja e mica si cam plina de scoici marunte. un sezlong cu saltea e 10 leva (cam 20 de lei). mai pune 7 leva pentru umbrela. nu trec vanzatori ambulanti pe plaja sa-ti impuie capul. doar un tip cu tricou pe care scrie STAFF iti ofera din cand in cand fructe reci, pizza sau ceva de baut. plaja e acoperita de sezlonguri, daca vrei sa-ti asezi cearsaful pe nisip ai la dispozitie doar o bucata de vreo 2-3 metri si risti sa-ti cam spele valurile picioarele la flux. marea e cam tulbure si parca mai putin sarata ca la noi.

cam asta e la bulgari, la Nisipuri. e curat si linistit, oamenii au invatat sa zambeasca si sa te imbie, chiar silit. se vede ca fac un efort. nu e rau. n-am intalnit pe nimeni sictirit sa stea de vorba cu noi. chiar daca ii auzi ca mai mormaie in bulgara ce nu le convine, in general zambesc.

deeeeci, comparatia, nu? Nisipurile e o statiune cam de genul Neptunului, sa zicem, cu plaja mult mai mica, cu multe strazi pline de tarabe si terase. hoteluri mai noi, preturi acceptabile, oameni mai dornici sa te faca sa te simti bine (contra-cost, desigur). ceva totusi lipseste, asa simt. nu stiu sa zic ce. e cam inghesuit si cam fara stil, hai s-o trantesc p-a dreapta.

cred ca in Romania ar fi de 2 ori mai fain daca am avea hoteluri onorabile si puuuuutina bunavointa. ceea ce e foarte trist ca n-avem…

Reclame