România nu este încă o țară civilizată pentru că aici nu funcționează instituția amenzii. acesta este crudul și banalul adevăr. dacă ar funcționa instituția asta a amenzii, eu sunt gata să pariez că în România ar veni, în decurs de câțiva ani, de două ori mai mulți turiști străini.

1. instituția amenzii este fundamentală pentru un stat democratic modern. democrația, dintr-un punct de vedere mai ”economic”, se rezumă la libertatea indivizilor de a face contracte. nu le respecți, plătești. aici intervine garantul democrației, Statul, prin instrumente specifice, cum e amenda.

2. cum ar trebui să funcționeze instituția amenzii. amenda este penalizarea pentru nerespectarea unui contract. să luăm drept exemplu șoferii bucureșteni. din momentul în care au pus mâna pe permisul de conducere, ei au făcut un contract cu ceilalți participanți la trafic și cu Statul, angajându-se să respecte niște reguli. ai parcat aiurea? plătești. ai depășit coloana la semafor pe linie continuă? plătești. ai călcat pietonul pe trecere? plătești. cât o să mai tot plătești? până te potolești.

singura regulă care garantează buna funcționare a instituției amenzii este: amendează pe oricine încalcă un contract, de oricâte ori îl încalcă.

3. amenzile și mentalitatea. destul de repede după Revoluție, a apărut un cuvânt nou, magic, în limbajul analiștilor (alt cuvânt nou): mentalitate. toți au început să trâmbițeze că avem nevoie de o schimbare de mentalitate. asta, după umila mea părere, este o prostie cât casa. discutăm despre niște probleme concrete: mizerie pe străzi și prin păduri, trafic haotic, evaziune fiscală la toate nivelurile etc. cum rezolvăm? printr-o schimbare de mentalitate. adică o stăm și o să așteptăm până când oamenii, prin cine știe ce minune, dacă se poate televizată, vor deveni deodată buni.

până să schimbăm mentalitatea, avem nevoie să schimbăm, imediat, comportamentul. cu pedepse. cu amenzi.

4. amenzile și bugetul. acum ceva vreme, nuș’ câte mii de polițiști au ieșit în stradă și au strigat niște lozinci amuzante în față la Cotroceni. și au aruncat cu caschete, se pare. s-au crezut foarte speciali, pe chestia asta. printre altele, erau supărați că li s-au redus salariile. eu am o propunere pentru Guvernul României:

dați-le polițiștilor jumătate din banii încasați din amenzi, să-și completeze salariile reduse, iar cu cealaltă jumătate scoateți țara din criză. și cu asta am făcut și reforma morală despre care ne tot aburesc politicienii că o vor face ei, uite-acuș…

Reclame