duminică seara m-am întâlnit cu bunul meu prieten și fost coleg, Andrei, la o nuntă a altui bun prieten și fost coleg. la nuntă, ce să faci, mai tragi o sârbă, mai tragi o bere dacă nu ești cu mașina, mai bagi o sarma, un pește, un strugure, mai spargi un balon mai etc.

și, desigur, printre altele, mai bagi o discuție politică. și zice Andrei: eu nu sunt de acord cu protestele astea! așa e el, mai direct, n-ar fi bun să-l invite ăștia pe la show-urile lor politice, că nu le învârte pe după virgulă până amețești, le zice de-a dreptul. zice: eu nu sunt de acord cu ăștia care își iau banul de la Stat și ies să strige în Piața Victoriei.

de ce mă nu ești de acord? nu le-a tăiat 25%? le e și lor greu – la profesori le-au promis bani și nu le-au mai dat…

mă, știi câți sunt prin instituții și plimbă hârtii! știm toți foarte bine. câți o ard pe-acolo și papă bani degeaba. stau 8 ore și fug acasă. păi eu muncesc frate pentru banii pe care-i iau. eu zbor dacă nu-mi fac treaba, dacă nu am rezultate. și sunt evaluat și presat și pierd și nopți la birou. ăștia s-au obișnuit la căldurică. știi cum e: un băiat are tata, ia să-l bage tata pe el undeva la stat, să ia niște bani, nu mulți, dar siguri! și să aibă viitorul asigurat. și îi amputează pe ăștia de mici, habar n-au ce e cu ei, nu știu nici o meserie, nu știu să facă nimic!

lasă-i mă să înoate! a mai zis Andrei.

nu știu dacă le-a zis pe toate cele de mai sus sau cam ăsta era spiritul discuției și restul am pus de la mine, dar asta a zis-o și mi se pare că dă mult de gândit (nu neapărat în lumina protestelor recente sau viitoare, ci așa în general): lasă-i mă să înoate!